1MDB: Makin kalut jika Majlis Raja-raja tidak campurtangan untuk ‘Selamatkan Negara’.

| July 8, 2016

Raja-raja perlu beritahu kerajaan supaya dedahkan laporan siasatan Ketua Audit Negara keatas 1MDB supaya kesahihan dakwaan Sarawak Report boleh ditentukan dan bahana kemuflisan Kementerian Kewangan (MOF) akibat tindakan IPIC di Mahkamah Timbangtara pada 11 Julai

dzulkrfly_raja-raja_600_2

KUALA LUMPUR: Majls Raja-raja digesa campurtangan hal 1Malaysia Development Berhad dan “selamatkan negara ini”.

Sebagai langkah pertama, Pengarah Strategi Amanah Dr Dzulkefly Ahmad berkata Majlis Raja-raja perlu berkeras laporan siasatan Ketua Audit Negara kepada Parlimen yang dirahsikan dibawah Akta Rahsia Rasmi diubah statusnya.

Langkah itu perlu memandangkan dakwaan terbaharu Sarawak Report berhubung isi kandungan laporan Ketua Audit Negara itu sangat mengejutkan.

Beliau berkata mengubah status laporan itu akan membantu mengesahkan kesahihan dakwaan Sarawak Report dan “isu-isu lain yang tidak dijawab oleh laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara”.

Beliau berkata perincian Sarawak Report yang bertujuan dijadikan suatu dedahan itu “menggambarkan keadaan kelam-kabut, percanggahan dan kekeliruan keatas pelbagai urus niaga 1-MDB”. Ia juga mendedahkan ulasan profesional Peguam Negara berhubung skandal 1MDB.

“Perkara-perkara itu perlu ditentusahkan segera,” tambahnya.

Dzulkefly berkata pendedahan Sarawak Report dedahan yang paling menjahamkan.

Beliau berkata, disamping itu, Kementerian Kewangan dan 1MDB perlu melangsaikan komitmennya kepada International Petroleum Investment Company (IPC) yang berjumlah USD$6.5 bilion (RM26bilion) di Mahkamah Timbangtara Antarabangsa London (LICA) 11 Julai ini.

Tarikh tutup ditetapkan LCIA selepas IPIC dan anak syarikat Aabar Investments PJS memfail pada 13 Jun 2016.

“Oleh sebab sudah jadi begini, rakyat merayu Majlis Raja-raja supaya menggunakan kuasa yang ada (Reserved Power) untuk segera campurtangan dan selamatkan negara ini.

“Kekalutan akan bertambah buruk dan rakyat akan terawang-awang sekiranya institusi tertinggi negara teragak-agak atau tidak bersungguh bertindak dan mengantarai,” katanya.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s