RUU MKN didakwa rampas hak Agong isytihar darurat

 

 

Dr Dzulkefly Ahmad

Dr Dzulkefly Ahmad

SHAH ALAM – Rang Undang-undang Majlis Keselamatan Negara (RUU MKN) yang diluluskan di Dewan Rakyat semalam didakwa bukan sahaja melanggari bahkan merampas hak Yang Dipertuan Agong untuk mengisytiharkan darurat seperti termaktub dalam Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan.

Pengarah Strategi Amanah, Dr Dzulkefly Ahmad berkata tindakan itu hanya memberikan kuasa terlalu besar kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sekali gus membuka ruang kepada penyalahgunaan kuasa.

“Adakah Kabinet telah benar-benar membahaskan rang undang-undang ini dahulu? Adakah pihak Raja-Raja telah dirujuk atau mereka telah dikesampingkan dalam hal ini? Rakyat mesti bangkit untuk bertindak bagi menangani pencabulan kuasa Raja-Raja dan Perlembagaan Persekutuan ini.

“Ia mendedahkan ruang kepada salah guna kuasa seperti hari ini tentang salah guna kuasa Akta Pencegahan Keganasan 2015 (Pota) dan Akta Kesalahan Keselamatan [Langkah-Langkah Khas] 2012 (Sosma),” katanya dalam satu kenyataan di akaun Facebooknya, hari ini.

[ARTIKEL BERKAITAN: RUU MKN 2015 dibentang di Dewan Rakyat]

RUU MKN diluluskan Dewan Rakyat malam semalam melalui undian suara dengan majoriti ahli Parlimen menyokong.

Seramai 107 ahli Parlimen menyokong, manakala 74 ahli Parlimen menolak RUU itu diluluskan ketika sesi pengundian belah bahagi dilakukan.

RUU yang dibentangkan hanya dalam tempoh dua hari itu memberikan kuasa kepada anggota MKN yang diketuai Perdana Menteri untuk mengarahkan penahanan mana-mana individu tanpa waran apabila sesuatu kawasan diisytiharkan sebagai kawasan keselamatan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim ketika menggulung perbahasan RUU itu di peringkat dasar berkata, undang-undang itu bukan bertujuan untuk mengisytiharkan sesuatu kawasan itu sebagai kawasan darurat, sebaliknya hanyalah sebagai kawasan keselamatan.

Dzulkefly juga mendakwa, tindakan Perdana Menteri yang tidak muncul di Parlimen semalam bagi menjelaskan isu penyaluran derma RM2.6 bilion ke dalam akaun bank peribadinya membuktikan beliau akur bersalah dan masih mencari helah untuk meyakinkan rakyat dari mana datangnya dana itu.

“Najib hanya perlu nyatakan siapa manusia budiman yang menderma RM2.6 bilion itu saja. Tapi Najib tahu bahawa soalan itu tidak habis di situ, sebab rakyat bahkan dunia akan bertanya sebab dan mengapa derma itu berikan,” ujarnya.

Kata Dzulkefly lagi, Perdana Menteri lebih senang berselindung di sebalik jemaah Menterinya yang bersedia mengampunya dengan pelbagai alasan.

“Menterinya akan memberi sebab kononnya adalah subjudis mengikut nasihat Peguam Negara yang juga telah bertindak pantas dengan keputusan ‘No-Further-Action’ terhadap 1MDB,” katanya lagi.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: