Siapa arah jual tanah Bumiputera kepada 1MDB, soal PAS…… (Jawab soalan ini dulu Putrajaya)

OLEH AMIN ISKANDAR, PENGARANG BERITA (TMI)

Published: 14 May 2015 6:59 AM

Kini timbul persoalan siapakah bertanggungjawab menjual tanah di Tun Razak Exchange yang diperuntukkan kepada Bumiputera kepada 1Malaysia Development Berhad (1MDB). – Gambar fail The Malaysian Insider, 14 Mei, 2015.

Belum pun reda kontroversi penjualan tanah Tun Razak Exchange (TRX) milik 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kepada Lembaga Tabung Haji dengan harga tinggi, seorang pemimpin PAS mempersoalkan siapakah bertanggungjawab menjual tanah yang sudah diperuntukkan kepada Bumiputera pada zaman pentadbiran Tun Abdullah Badawi itu.

Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad (gambar, kanan) turut membangkitkan harga sebenar tanah TRX di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur, yang sebelum ini dimiliki Pelaburan Hartanah Berhad, PHBB (dahulu dikenali Pelaburan Hartanah Bumiputera Berhad).

“Mengapa dan siapa yang ‘mengarah’ dan ‘memastikan’ agenda menjual ‘trophy asset’ milik PHBB seperti ini, dijual juga akhirnya kepada 1MDB?” soal bekas ahli Parlimen Kuala Selangor itu dalam wawancara bersama The Malaysian Insider.

“Dikatakan tanah yang diperuntukkan kepada PHBB itu berlaku pada era Tun Abdullah Badawi dengan tujuan untuk membangunkan tanah tersebut, supaya daripada segi agihan kekayaan negara, masih ada lagi ruang dan peluang Bumiputera memiliki saham dalam hartanah yang ‘prime’ seperti bakal diterbitkan PHBB dalam pelaburan dan saham dan portfolio seperti REIT atau Real Estate Investment Trust yang komplian-syariah.”

Baca seterusnya di sini…..

– See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/siapa-arah-jual-tanah-milik-bumiputera-trx-kepada-1mdb-soal-pemimpin-pas#sthash.tQgYlBlA.dpuf


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s