Saya tak hormat ‘ulama’ maki hamun (dan melabel), kata AJK PAS Pusat

Published: 24 February 2015 4:07 PM (TMI)

 Dr Dzulkefly Ahmad mengatakan apa yang berlaku di Multaqa Ulama ke-2 baru-baru ini menyedihkannya kerana ramai ulama yang memaki hamun satu sama lain. – Gambar fail The Malaysian Insider oleh 24 Februari, 2015.

Dr Dzulkefly Ahmad mengatakan apa yang berlaku di Multaqa Ulama ke-2 baru-baru ini menyedihkannya kerana ramai ulama yang memaki hamun satu sama lain. – Gambar fail The Malaysian Insider oleh 24 Februari, 2015.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Dr Dzulkefly Ahmad menjelaskan beliau bukan tidak menghormati ulama, tetapi sudah hilang hormat kepada pihak yang menggelar diri ulama tetapi memaki hamun sesama sendiri, apatah lagi sesama jamaah Islam.

“Yang saya tidak hormati ustaz-ustaz yang mengaku ulama tetapi memaki hamun dan kerjanya melabel sesama ahli jamaah dan parti sendiri,” kata pengarah eksekutif pusat penyelidikan PAS itu.

Dzulkefly mengulas laporan The Malaysian Insider sebelum ini yang melaporkan beliau berasa sedih dengan apa yang berlaku dalam Multaqa Ulama ke-2 di Serdang baru-baru ini, yang penuh dengan maki hamun sesama PAS.

“Apakah ada lagi ruang untuk penyatuan hati-hati ini?” soal beliau berikutan pelbagai ancaman yang dihamburkan kepada kumpulan yang tidak sealiran pemikiran dengan mereka.

Ekoran itu, Dzulkefly dilaporkan berkata, “Saya tidak takut dengan ancaman mereka, tetapi kalau dahulu saya hormati ulama, sekarang saya sudah hilang rasa hormat itu. Dan saya berazam mengubah (kesilapan) itu.”

Kenyataan Dzulkefly itu diputar oleh pihak tertentu seolah-olah beliau tidak menghormati semua ulama.

Satu poster dibuat dengan memetik kata-kata beliau itu dan diletakkan gambar ulama PAS yang kelihatan seolah-olah beliau hilang hormat terhadap mereka.

Dalam Multaqa Ulama anjuran Dewan Ulama PAS baru-baru ini, pelbagai istilah digunakan untuk melabel pihak-pihak yang didakwa menentang kepimpinan ulama dalam PAS, khasnya Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Pihak paling teruk diserang ialah pimpinan PAS yang didakwa sebagai pro Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) yang dibentuk untuk melobi agar PAS kekal dengan Pakatan Rakyat. – 24 Februari, 2015.

– See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/saya-tak-hormat-ulama-maki-hamun-kata-ajk-pas-pusat#sthash.MCVh2QUY.dpuf

OLEH ZULKIFLI SULONG, PENGARANG ANALISIS DAN RENCANA (TMI)

Published: 23 February 2015 11:30 AM

Selepas multaqa ulama minggu lalu, Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Dr Dzulkefly Ahmad khuatir sama ada masih wujud atau tidak ruang menyatukan ulama dan profesional dalam PAS. – Gambar fail The Malaysian Insider, 23 Februari, 2015 –

Multaqa Ulama Semalaysia II anjuran Dewan Ulama PAS yang berlangsung seharian pada Sabtu, 21 Februari mengundang persoalan sama ada masih ada lagi harapan untuk menyatukan puak yang berlainan pendapat dalam parti Islam itu atau tidak.

Jika selama ini PAS boleh bermegah kerana barisan kepimpinan mereka dikuatkan oleh kedua-dua golongan ulama dan profesional, mendengar perbahasan dan kertas kerja dibentangkan perwakilan semasa multaqa itu, timbul keraguan mungkin keadaan kini berubah.

“Saya ingin melahirkan rasa sedih bercampur geram yang amat sangat dengan apa yang berlaku dalam multaqa kali ini. Apakah ada lagi ruang untuk penyatuan hati-hati ini?” soal ahli jawatankuasa (AJK) PAS Pusat Dr Dzulkefly Ahmad yang juga pengarah Pusat Penyelidikan PAS.

Inilah tanggapan awal salah seorang pemimpin PAS yang menjadi sasaran golongan ulama yang berhimpun di Stadium Tertutup MPSJ di Serdang, Selangor pada Sabtu.

Multaqa itu diadakan menjelang Muktamar Agung Tahunan PAS 2015 pada Jun yang bakal menyaksikan pertandingan dalam pemilihan pucuk pimpinan.

Ini kali kedua multaqa sebegini diadakan bermula dengan yang pertama pada 2013 di Alor Star sebelum Muktamar PAS tahun itu.

Di akhir multaqa yang dihadiri kira-kira 1,000 perwakilan, ia menyenaraikan 16 resolusi yang dibuat selaras dengan tema multaqa iaitu ‘Terus Istiqamah Bersama Kepimpinan Ulama’.

Semasa perhimpunan itu, peserta multaqa mensasarkan serangan mereka kepada golongan yang dianggap sebagai pengkhianat kerana mengkritik presiden PAS dan melanggar arahan Majlis Syura Ulama.

Mereka yang bernaung dan mendekati pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) yang ditubuhkan ahli PAS dan yang menjadi pelobi utama agar PAS terus kekal dengan Pakatan Rakyat (PR) juga menjadi sasaran utama.

Bahkan, Pemangku Ketua Dewan Ulama Datuk Ahmad Yaakob seperti mengisytiharkan perang ke atas PasMa dan memberikan amaran sebarang pelanggaran terhadap arahan Majlis Syura Ulama dan keputusan presiden merupakan satu kesalahan mandatori dalam undang-undang PAS.

“Saya tidak takut dengan ancaman mereka, tetapi kalau dulu saya hormati ulama, sekarang saya sudah hilang rasa hormat itu. Dan saya berazam mengubah (kesilapan) itu,” kata Dzulkefly kepada The Malaysian Insider.

Dalam suasana beginilah, kata Dzulkefly, beliau teringat dengan ayat Al-Quran yang selalu dibaca bekas presiden PAS allahyarham Datuk Fadzil Mohd Noor iaitu dari surah Al-Hashr yang bermaksud: “Mereka nampak bersatu tetapi hati mereka sebenarnya berpecah”. (Al-Hashr: 14)

“Ayat itu dulu digunakan Fadzil untuk Umno, kerana perpecahan dalam parti itu, tetapi sekarang ia pusing balik kepada PAS,” katanya.

Beliau mempersoalkan kenapa perkara ini berlaku dalam era kepimpinan PAS di bawah Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang sekarang.

“Ia sangat mengganggu jiwa saya,” katanya.

Pandangan Dzulkefly turut disokong seorang pengkaji politik dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Datuk Dr Mohamad Agus Yusof.

“Dulu, meraikan perbezaan pendapat, sekarang alergi kepada pendapat berbeza. Menentang pandangan ulama sifat syaitan, kata seorang pemimpin PAS,” tulis Agus dalam Facebooknya.

Agus juga jelas tidak bersetuju dengan kenyataan Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah yang PAS bukan menyertai pilihan raya untuk ke Putrajaya, tetapi keredaan Allah yang dicari.

“Dulu menyertai pilihan raya untuk ke Putrajaya, bagi membina Malaysia baru. Sekarang bukan kemenangan pilihan raya yang dicari, tetapi keredaan Allah,” tulisnya.

Beliau seterusnya menulis, PAS dulu menentang sikap mengagungkan pemimpin, “sekarang menuntut ketaatan (wala’) ahli kepada pemimpin”.

Pensyarah sains politik itu juga berkata, era kepimpinan PAS dulu sangat bangga dengan gabungan antara ulama dan profesional dalam parti itu tetapi sekarang tidak lagi.

“Dulu bangga dengan gabungan ulama dengan profesional, sekarang saling menghentam sesama sendiri,” tulisnya.

Seorang perwakilan multaqa semalam menyarankan pemimpin kanan PAS melepaskan jawatan sekiranya mereka tidak lagi menyokong dan terus mengkritik Hadi.

Ia senada dengan saranan Hadi dalam Muktamar PAS tahun lalu yang meminta mereka yang mahu menjadi ‘imam’ mencari tanah lain dan buat masjid sendiri dan jadi ‘imam’.

Wakil Dewan Ulama Perak Sidek Noor menyifatkan timbalan presiden, naib presiden dan Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat yang ada sekarang tidak layak memegang jawatan tersebut kerana tindakan mereka yang selalu membelakangi Hadi.

“Mereka tidak layak memegang jawatan timbalan, naib dan AJK PAS Pusat sekiranya tidak membantu presiden, lebih baik lepaskan jawatan,” katanya dalam perbahasannya.

Pengarah Operasi Penyelidikan PAS Dr Mohd Zuhdi Marzuki ketika membentangkan kertas kerja dalam multaqa itu pula berkata, saranan untuk kembali kepada kepimpinan ulama dibuat kerana khuatir pemimpin yang tidak dilantik daripada kalangan itu hanya akan menyesatkan ahlinya.

“Apabila gerakan Islam tidak dipimpin ulama, akan tiba masanya mereka yang jadi pemimpin itu boleh sesat dan menyesatkan orang lain,” katanya membentangkan kertas kerja mengenai gerakan Islam pasca kebangkitan Arab. – 23 Februari, 2015.
– See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/masih-adakah-ruang-penyatuan-selepas-multaqa-soal-ajk-pas-pusat#sthash.1spjWrzD.dpuf


2 thoughts on “Saya tak hormat ‘ulama’ maki hamun (dan melabel), kata AJK PAS Pusat

 1. Peserta Multaqa Ulama ini tidak sedar atau sengaja lupa bahawa idea kepimpinan ulama itu ditiru dari idea ” wilayatul faqih ” hasil ijtihad Ayatollah Khomeini, yang diamalkan di Iran sejak Revolusi. Kepimpinan ulama seperti ini tiada dalam fiqih politik Islam Sunni. Sepatutnya pemimpin Islam sama ada dari golongan ulamak atau umara mengikut tauladan Sayyidina Abu Bakar RA yang amat mengalu-alukan teguran kerana mengaku dirinya bukanlah orang yang terbaik untuk memikul tugas pemimpin umat Islam. Jika Sayyidina Abu Bakar RA bersikap demikian mengapa pemimpin ulama moden mengharamkan kritikan terhadap diri dan tindakan mereka dan menuntut para pengkritik dihukum.

 2. CONTINUE TGNA’S HERITAGE! HIS SPIRIT OF ISLAMIST PLIGHT STAYS NOW N FOREVER! NEVER DIES
  ALMARHUM TUAN GURU NIK ABDUL AZIZ SAID,” AS LONG AS I LIVE , I’LL MAKE SURE THAT PAS WON’T JOIN UBN ! THUS! ISLAMIST MUST ENSURE THAT ALL D ” MUSANG BERJANGGUT ” , UMNO ADDICTS, N SNEAKERS N ULAMA’ SU’ IN PAS LEADERSHIP MUST B REMOVED FROM PAS !! ; B4 ( ASRI, HASSAN ADLI, NAKHAIE, DR HASSAN JATI , ETC ! ) NOW N FOREVER ! SAVE PAS SHIP FROM BEING DRILLED BY ” MUSANG BERJANGGUT ” BY NOT LETTING THEM TO HOLD ANY POST IN PAS LEADERSHIP; RESTORES D ” ULAMAK AKHIRAH ” AS NIK AZIZ N BLOCKS N REMOVES ” ULAMAK SU’ ( OR SELF-REMOVED AS NAKHAIE ) NOW IN FOREVER IN D MUKTAMAR BY HIS GRACE !! ; REMEMBER, TOK GURU NIK AZIZ ONCE SAVED PAKATAN OF SELANGOR N STOPPED FROM MATERIALIZE UNITY GOVT OF UMNO – PAS IN SELANGOR IN 2008 !! ISLAMISTS MUST WATCH OUT OF ITS REPETITION IN ANY STATES N HUDUD UNITY GOVT UMNO PAS FROM D ” MUSANG BERJANGGUT ” NOW N FOREVER N SAVE PAKATAN !! ” ” ALLA HU AKBAR ” By: Nash Ar-Rawy/24.2.15 http://www.nasharrawy.blogspot.com http://www.twitter.com/adnanrawa

  https://lnkd.in/bWfFbtN ; http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2015/02/25/pas-leaders-rankled-by-gobinds-statement/; DAP HAD LEFT D OPPOSITION COALITION B4 ! DOES HISTORY REPEATS ITSELF ! JUST 2 WOW D CHINESE VOTES COMPETE WITH MCA N GERAKAN ; DAP HAD LEFT BA ( BARISAN ALTERNATIVE ) Y DAP JOINED IN WITH PKR N PAS IN PAKATAN KNOWING THAT HUDUD HAD ALREADY BEING APPROVED BY D STATE LEGISLATIVE OF KELANTAN IN 1993 N IN TERENGGANU IN 2002 ! WHEREAS PAKATAN WAS ONLY BEING FORMED IN D YEAR 2008 ! HUDUD HAD LONG BEING THERE IN KELANTAN ! DON MAKE A POLITICAL MOCKERY OUT OF HUDUD ! GOBIND, KIT SIANG , ANTHONY LOKE N GUAN ENG ! THE RAKYAT IS WATCHING UR GAME DAP ! NO ONE SINGLE PARTY COULD RULE PUTRAJAYA ! JUST LEAVE HUDUD 2 PAS ALONE ; ITS D MUSLIMS AFFAIRS N D KELANTANESE PEOPLE PREROGATIVES 4 D MUSLIMS ONLY; COMPRISED 97% OF KELANTAN POPULATION ) !
  D FOCUS IS 2 DETHRONE UMNO IN D GE14! THAT’S ALL THAT MATTERS ! NO NEED 2 MAKE UNNECESSARY NOISES! HUDUD IS NOT 4 PENANG ! DAP ! Y WORRY ! IF JUST 2 GET D CHINESE VOTERS ATTENTIONS N 2 COMPETE WITH MCA N GERAKAN ! WHAT A HUDUD MOCKERY N A POLITICAL GAME OF DAP !! WHEN U WERE IN B.A. LEFT N JOINED PAKATAN 4 WHAT ! ; 4 UR STUPID GAME! UNTIL WHEN !! KNOWING THAT HUDUD WAS ALREADY THERE IN KELANTAN N TERENGGANU N KNOWING PRETTY WELL IT WAS PAS SOLOIST AGENDA SINCE 1951 WHEN PAS WAS FORMED ! JOINED AGAIN WITH PAS IN PR 4 WHAT PURPOSE ?? ‘COS U HAD LEFT B.A. ( OPPOSITION PACT B4 ) ; U R REVEALING UR TRUE COLOR DAP WITH UR STUPID GAME ! ; KILLING UR OWN SELF ( ‘ SENJATA MAKAN TUAN ” !! ) ‘COS PAKATAN FORMED IN 2008 N HUDUD APPROVED BY KELANTAN LEGISLATIVE BODY IN 1993 ! N UR IN PAKATAN !! THIS IS TYPICAL ABOUT DAP ! ITS TRUE COLOR! PLAYING D SAME GAME WITH PAKATAN NOW AS B4 IN B.A. WHAT’S UR CORRECT N TRUE BEARING ! DAP ?? LET D RAKYAT DECIDE !! AS D JUDGE !
  IF THIS IS D TYPICAL FACE OF DAP ; GOBIND, GUAN ENG, ANTHONY LOKE N KIT SIANG HIDING HIS FACE SOMEWHERE. ; THEN UR TRUE COLOR HAS BEEN SELF-REVEALED 2 ALL AS NOT BEING DEMOCRATIC , AGAINST D ” SOCIAL CONTRACT ” , FED. CONSTITUTION N A TRAITOR 2 PAKATAN . REMEMBER DAP! ; UR TREACHERY ACTS WHEN THOMAS OF DAP WERE ATTACKING N SABOTAGING PAS IN JOHORE IN D GE13 N PAS DID NOT MANAGE 4 MORE SEATS IN JOHORE ! BUT PAS LOYAL 2 PAKATAN ALL OUT SUPPORTING LIM KIT SIANG 4 D GELANG PATAH PARLIAMENTARY SEAT N HELPED DAP 2 WIN D SEAT TOPPLED UMNO CONSTESTED BY ALI RUSTAM A STRONG INFLUENTIAL MAN OF UMNO D FORMER CHIEF MINISTER OF MALACCA! ! BUT DAP WAS A TRAITOR AGAINST PAS IN JOHORE THRU HIS MAN THOMAS ! SO WHERE IS PAKATAN , DAP HAS NO PLACE IN JOHORE ‘COS IT WAS UMNO STRONGHOLD, BUT WHEN PAS HAS BROKEN THRU UMNO STRONGHOLD DAP BECAME A TRAITOR 2 BLOCK PAS IN JOHORE !! REMEMBER DAP , ONCE U HAD LEFT B.A. ( BARISAN ALTERNATIVE ! ) DO U WANT 2 REPEAT UR ATTITUTE OR 2 B LOYAL WITH PAKATAN 4 PUTRAJAYA BY HIS GRACE ! PLS DON’T PLAY POLITICS CREATES SUCH GAME 2 LEAVE PAKATAN ! http://www.nasharrawy.blogspot.comwww,twitter.com/adnanrawa 25.2.15

  https://drdzul.com/2015/02/24/saya-tak-hormat-ulama-maki-hamun-dan-melabel-kata-ajk-pas-pusat/#comments ; DR . ZUHDI MARZUKI IS A CLEAR CUT ” MUSANG BERJANGGUT ‘ IN PAS N DAMAGING PAS ; DRILLING A HOLE IN PAS SHIP ! WHEN HE SAID IN D MULTAQA RECENTLY : http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/masih-adakah-ruang-penyatuan-selepas-multaqa-soal-ajk-pas-pusat#sthash.1spjWrzD.dpuf
  ” LEADERS IN PAS CENTRAL COMMITTEE LEADERSHIP WHO R NOT ULAMAK WILL TEND 2 DEVIATE PAS FROM IT’S ISLAMIST COURSE ! WHAT A STUPID DOCTOR CHIEF OF D ” MUSANG BERJANGGUT ” . WHEN ALMARHUM TUAN GURU FADZIL NOOR ONCE TOLD DINSMAN WHEN ASKED COULD A NON-ULAMAK BECOMES D PRESIDENT OF PAS! D FORMER PAS CONTEMPORARY PRESIDENT SAID 2 DINSMAN , ” Y NOT : ULAMAK IS ALREADY THERE IN D HIHGEST HIERARCHY IN PAS ; BEING PUT IN D CORRECT N TRUE PLACE ;
  THAT IS AS D ” MURSHIDUL AM ” ; D HIGHEST RANK IN PAS WITH D ” PAS ULAMAK SHURA COUNCIL ” !; D HIGHEST HIERARCHY IN PAS !! .WHO IS THIS FREAK ZUHDI TRYING 2 B FUNNY IN AN ISLAMIST PARTY ! PAS BELONGS 2 ALL : 200k NON -MUSLIMS PAS SUPPORTERS CONGRESS; ULAMAK . PROFESSIONALS N ACTIVIST ! PAS IS NOT A ” LEBAI ” PARTY 4 ULAMAKS ONLY ! THIS FREAK ZUHDI IS A REAL I FREAK N ” MUSANG BERJANGGUT ” IN PAS WITH HIS ASSOCATE OF ” USTAZ GENG ” PRESIDENT NOORAZLI AS ANOTHER FREAK ! IN PAS AS D CLONES OF MODERN AZAZIL IN PAS ; NOT ALL BUT JUST A FEW OF THEM ; D FRUSTCOS IN PAS ; DAMAGING PAS ! WHEN TUAN GURU FADZIL NOOR SAID; THERE’S NO PROBLEM 4 NON- ULAMAK 2 B D PRESIDENT OF PAS ! WHO IS THIS FREAK DR ZUHDI ! HIS IS BETTER THAN TUAN GURU FADZIL NOOR ! THUS! FRUSTRATED ” MUSANG BERJANGGUT GENG USZTAZ HAS SHOWN THEIR TRUE COLOR IN PAS !!
  AND ANOTHER GENG USTAZ ! SIDEK NOOR ! WHAT R U TRYING 2 PROOF SIDEK ! R U REALLY SIDEK ( BENAR OR TRUE ) R U CORRECT N TRUE USTAZ !??? SIDEK ! WHEN HE SAID ; D DEPUTY PRESIDENT OF PAS , VICE-PRESIDENTS AN D PAS CENTRAL COMMITTEE MEMBERS ACTIONS R ALWAYS AGAINST HADI AS D PRESIDENT . THIS IS ANOTHER ” FITNAH ‘ OR SLANDERS FROM AN USTAZ IN PAS ! SLANDERING D PROFESSIONALS N ISLAMIST ACTIVISTS WHO R NOT USTAZ IN PAS ! MY ADVISE 2 SIDEK ; IF U GUYS IN D ” GENG USTAZ ” WANT 2 MONOPOLY N DOMINATE ALL D TOP POST N PAS CENTRAL COMMITEE N DENOUNCE D PRESENCE OF ISLAMIST PROFESSIONALS N ACTIVISTS IN PAS ; LEAVING ONLY D GENG USTAZ IN D JEMAAH ! I THINK ITS BETTER FOR U SIDEK TOGETHER WITH ZUHDI N NOORAZLI OPEN UP UR OWN PARTY OR JEMAAH CALLED ” D GENG USTAZ PARTY ONE MALAYSIA ! Y MUST THERE BE ” GENG USTAZ ” IN PAS IF NOT 2 CREATE HAVOC N HAY-WIRE IN PAS ! WE’VE ALREADY GOT D DEWAN ULAMAK IN PAS ! ANY DIFFERENCES OF OPINION IN PAS COULD EASILY B VOICE OUT , WITH AN AMICABLE DEBATE IN PAS ANUAL NATIONAL MUKTAMAR ; NOT 2 SLANDER AT OTHERS WHO R NOT USTAZ IN PAS CENTRAL LEADERSHIP ! AS WHAT ALMARHUM TUAN GURU FADZILNOOR SAID ; ” THERE’S NOTHING WRONG 4 A NON ULAMAK 2 LEAD PAS CENTRAL LEADERSHIP EVENTHOUGH HE HIMSLELF WAS A CONTEMPORARY ULAMAK WELL RESPECTED BY ALL ! WHO R U SIDEK , NOORAZLI N ZUHDI ! U R NOT PROFESSIONAL AT ALL N FREAKS IN PAS ! TUAN GURU FADZIL NOOR ONCE SAID, ” TURN ULAMAK INTO PROFESSIONALS N TURN PROFESSIONALS INTO ULAMAK ! HE DID EVER SAID U USELESS N HOPELESS PROFESSIONALS N ACTIVISTS BETTER LEAVE PAS NOW ; JOIN DAP OR PKR ‘COS U DON’T BELONGED HERE ! PAS IS ONLY MEANT 4 D ULAMAK ONLY , GENG USTAZ ONLY !! N PAS SUPPORRERS CONGRESS MUST B DISSOLVED N NO NEED 2 RULE PUTRAJAYA N NO NEED NON MALAYS COMMUNITY IN PAS !
  REMEMBER PAS IS NOT LIKE ABIM , TABLIGH OR TALIBAN ! PAS IS 4 ASSIASAH ASYARIAH N PROPAGATING ISLAM 4 ALL !; BUT TUAN GURU FADZIL NOOR NEVER EVER DISCREDITED OR UNDERESTIMATED D PROFESSIONALS BUT APPRECIATED D PROFESSIONALS ! N U ZUHDI ; U R IN D STRATEGIC PLATFORM IN PAS ! WHAT STRATEGIC R U DOING; IT’S D OPPOSITE !! BUT JUST DRILLING HOLES IN PAS SHIP ! THESE KIND OF FREAKS PEOPLE SHOULD NOT B IN PAS ! N MUST B REMOVED IN PAS MUKTAMAR N NOT GIVING THEM A POST ; ‘COS THEY WILL SPOIL PAS AS ” AZAZIL ” . MUSANG BERJANGGUT ” , UMNO ADDICTS N SNEAKERS IN PAS ! WHEN D PROPHET SAID ” FITNAH ” ( SLANDERS ) IS MORE DANGEROUS THAN MURDER ! BEWARE OF ” MUSANG BERJANGGUT ” B4. NOW N FOREVER ! THEY R WORSE THAN D CAUTIOUS UST. NASARUDDIN MAT ISA ! BUT R D ” MUSANG BERJANGGUT ” AS THOSE PEOPLE IN BERJASA N HAMIM ! B4 . THIS IS D ” SUNNAH PERJUANGAN ” ; ALL ISLAMISTS IN PAS MUST AWARE N EXTRA ALERT OF THESE ” GENG USTAZ ‘( OFCOURSE NOT ALL USTAZ R ALIKE ; THERE R SOME WHO R NOT SNEAKERS IN PAS! ) ; SAVE PAS FROM D ” MUSANG BERJANGGUT ” NOW N FOREVER ! CHASE THEM AWAY NOW IN D ANNUAL MUKTAMAR ( AGM ) 4 GOOD EXCEPT 4 D AKHIRAH USTAZ IN PAS BY HIS GRACE ! ” ALLA HU AKBAR ! ”
  By : Nash Ar-Rawy/26.2.15 http://www.nasharrawy.blogspot.com http://www.twitter.com/adnanrawa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s