Kenyataan media isu Memali – Musa Hitam

April 04, 2014 (TMI)

Pada jam 9 malam 27 Mac 2014, saya bersama Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa adalah dua ahli panel dalam Majlis Diskusi anjuran kerajaan negeri Kelantan bertemakan “Politik Malaysia: Dahulu dan Sekarang”.  Profesor Agus dari Universiti Kebangsaan Malaysia berperanan sebagai moderator.

Format diskusi menyamai program “Hard Talk”  BBC London yang meletakkan syarat ahli panel tidak dibenar menggunakan skrip atau nota lebih awal tetapi bersedia menghadapi apa juga soalan yang diajukan oleh moderator. Sepanjang dua jam, moderator diskusi bersikap combative, aggresive serta provocative.  Dalam pada itu saya akui moderator memperlihatkan sifat saksama, berkecuali dan tidak partisan.

Di penghujung diskusi, saya diajukan soalan berkaitan peristiwa Memali yang dapat saya rumuskan berpusat kepada tiga perkara berikut: 1. Pengesahan saya pada hari peristiwa Memali berlaku, Tun Dr Mahathir berada di China dan saya adalah pemangku perdana menteri. 2. Saya bertanggungjawab sepenuhnya kepada peristiwa tersebut. 3. Bagaimanakah perasaan saya dengan peristiwa Memali.

Saya memberi respons kepada soalan yang diajukan berteraskan empat aspek berikut: 1. Saya menegur moderator dengan mengatakan sebagai seorang profesor, sesuatu perkara yang disuarakan hendaklah berasaskan penyelidikan mendalam dan fakta yang tepat. 2. Pada hari peristiwa Memali (19 November 1985) Dr Mahathir berada di Kuala Lumpur dan saya bukannya pemangku perdana enteri. Moderator menunjukkan reaksi terkejut dan dengan suara yang jelas melafazkan perkataan “My God” yang mengejutkan hadirin. 3. Sebagai menteri dalam negeri saya menggariskan panduan umum, memberi ingatan dan mengarahkan pihak Polis tentang dua perkara: (i) Proses undang-undang hendaklah dipatuhi; (ii) Elakkan kekerasan (violence) dan pertumpahan darah.

Namun saya mengambil tanggungjawab dan akauntabiliti terhadap kejadian yang berlaku walaupun saya tidak terlibat secara langsung tetapi menyerahkan kepada budi bicara polis untuk melaksanakan operasi daripada segi menentukan waktu terbaik ia dilakukan serta kaedah dan pendekatan untuk melaksanakan operasi.

Saya berterus terang dan dengan ikhlas serta penuh insaf mengaku bahawa titik hitam dalam sejarah karier politik saya ialah peristiwa Memali.

Dalam ruang masa yang diberikan oleh moderator, saya menghuraikan urutan peristiwa yang berlaku.  Pada hari kejadian, saya bersama pemangku ketua polis negara (KPN) menemui perdana menteri di pejabat beliau dan pemangku KPN memberikan taklimat tentang perkara yang berlaku berikutan operasi polis di Memali yang melibatkan kematian 4 anggota polis dan 14 orang awam. Dalam pertemuan tersebut saya memohon agar Dr Mahathir menangguhkan program lawatan ke China atas tiga sebab:

1. Peristiwa ini berlaku di negeri Kedah; negeri Perdana Menteri sendiri. 2. Peristiwa ini melibatkan orang Melayu beragama Islam. 3. Dengan menangguhkan lawatan ke China, Dr Mahathir memperlihatkan sifat ia mengutamakan dan mengambil berat terhadap peristiwa yang berlaku di dalam negeri.

Dr Mahathir membuat keputusan untuk tetap berlepas ke China.  Saya memaklumkan kepadanya cadangan saya untuk membentangkan peristiwa Memali di Parlimen.  Di samping itu, saya turut meminta agar semua media, termasuk media luar negara memberi saya ruang 24 jam untuk membolehkan saya mendapat gambaran lebih tepat lagi lengkap.  Saya membentangkan peristiwa Memali di Dewan Rakyat pada keesokan harinya (20 November 1985) dan selanjutnya mengadakan perjumpaan media.

Kesimpulannya ialah bukan niat saya mahu mencetuskan polemik baru berkaitan Memali. Ia dihidupkan semula berikutan respons saya kepada soalan yang diajukan oleh moderator dalam program diskusi yang diadakan.

Isu utama dalam perkara ini adalah fakta, sama ada pada hari peristiwa tersebut berlaku, saya menjawat jawatan pemangku perdana menteri kerana Dr Mahathir berada di luar negara. Berdasarkan penyelidikan daripada bahan-bahan rujukan yang masih dapat saya temui, nyatalah Dr Mahathir berada di dalam negara pada hari tercetusnya peristiwa Memali, dan saya tidak memangku jawatan perdana menteri pada hari tersebut.

Sewaktu berlangsung prosiding kes dakwaan saya terhadap seorang penulis di mahkamah beberapa tahun lalu di mana dalam kes ini saya berjaya, (ketika itu Dr Mahathir masih perdana menteri), peguam bela bertanya dua soalan yang serupa, sama ada Dr Mahathir berada di dalam negara pada hari peristiwa Memali berlaku dan adakah saya memangku jawatan perdana menteri. Jawapan konsisten saya berikan bahawa beliau berada di dalam negara dan saya tidak memangku jawatan perdana menteri.  Tetapi tidak ada media yang sedia melaporkan fakta ini.

Sekian lama saya dicerca, dicela dan dinista mengenai peristiwa Memali oleh pelbagai pihak terutama oleh PAS. Seingat saya, apatah lagi selepas saya berundur daripada jawatan menteri; tidak ada pihak baik daripada kerajaan, begitu juga Umno yang saya anggotai bersedia menyuarakan fakta yang benar.

Saya pernah menawarkan diri untuk mengadakan wawancara eksklusif dengan media khusus atas subjek peristiwa Memali, tetapi tidak ada pihak media yang bersedia berwawancara dengan saya. Saya sedar dan memahami ketika itu tidak ada pihak yang bersedia berhadapan risiko untuk bercakap perkara yang boleh dianggap menyentuh kedudukan dan batang tubuh seorang perdana menteri yang sedang berkuasa.

Sekian lama saya berseorangan untuk mendapatkan keadilan namun saya terus berdoa dan akhirnya program diskusi di Kelantan saya sifatkan sebagai anugerah Ilahimemakbulkan doa saya. Ruang tersebut memberikan saya peluang untuk memperbetulkan fakta sejarah peristiwa penting yang melibatkan diri saya. Saya bersyukur ke hadrat Ilahi memberikan peluang tersebut kepada saya.

Saya sedar perkembangan terbaru ini menjemput pelbagai ulasan dan pandangan secara positif dan secara negatif, tidak terkecuali yang berbentuk tohmahan, tuduhan dan fitnah baru ke atas diri saya.  Saya serahkan segalanya kepada Allah dan kepadaNya saya memohon petunjuk dan keadilan. – 4 April, 2014.

* Tun Musa Hitam ialah bekas timbalan perdana menteri.

* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider. 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s