Karpal didapati bersalah kerana menghasut….(dan siapa lagi?)

OLEH V ANBALAGAN, PENOLONG PENGARANG BERITA (TMI)
February 21, 2014
Latest Update: February 21, 2014 01:26 pm

Keputusan mahkamah hari ini bakal menyaksikan kemungkinan Karpal kehilangan kelayakan sebagai Ahli Parlimen. - Gambar The Malaysian Insider.Keputusan mahkamah hari ini bakal menyaksikan kemungkinan Karpal kehilangan kelayakan sebagai Ahli Parlimen. – Gambar The Malaysian Insider.

Peguam veteran Karpal Singh hari ini didapati bersalah mengeluarkan kata-kata berunsur hasutan terhadap Sultan Perak semasa krisis Perlembagaan pada 2009.

Hakim Mahkamah Tinggi, Azman Abdullah berkata, pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah dalam kes pendakwaan.

Peguam Gobind Singh Deo memohon mahkamah agar menangguhkan hukuman bagi membolehkan mereka menyediakan rayuan agar hukuman yang ringan dikenakan.

“Kami memerlukan laporan perubatan untuk menyokong kes kami,” katanya.

Karpal, 73, terpaksa menggunakan kerusi roda ekoran kemalangan jalan raya pada January 2005.

Azman kemudiannya menetapkan hukuman akan dijatuhkan pada 7 Mac.

Karpal yang kelihatan sabar memberitahu wartawan kemudiannya, beliau menerima hukuman itu dan akan memfailkan rayuan ke Mahkamah Rayuan dalam masa 14 hari.

Pasukan peguam Karpal menggesa Azman menangguhkan hukuman ke hari lain bagi mereka menyediakan mitigasi untuk mendapatkan hukuman yang lebih ringan.

Karpal, 73, yang juga pengerusi DAP, juga berisiko hilang kelayakan sebagai ahli Parlimen kerana kesalahan itu membawa sehingga denda berjumlah RM5,000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Di bawah Perlembagaan Persekutuan, wakil rakyat akan hilang kelayakan bagi jawatan itu jika didenda melebihi RM2,000 atau penjara melebihi tempoh setahun.

Turut hadir di dalam bilik mahkamah yang penuh sesak itu adalah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, pemimpin DAP Lim Kit Siang dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Karpal menyertai senarai pemimpin DAP yang disabitkan di bawah undang-undang zalim yang sifatkan oleh pengkritik direka untuk menyekat perbezaan pendapat.

Mendiang Dr Ooi Kee Saik, bekas ketua DAP Pulau Pinang, adalah individu pertama yang mengalaminya pada 1970, diikuti mendiang Fan Yew Teng, ahli Parlimen Kampar yang juga pemangku setiausaha agung DAP, pada 1975.

Lim Guan Eng didapati bersalah atas kesalahan yang sama pada 1998 dan dijatuhi hukuman penjara selama 18 bulan. Beliau kembali ke arena politik negara pada 2004.

Karpal dikatakan melakukan kesalahan itu di firma guamannya di Jalan Pudu Lama, Kuala Lumpur pada 6 Februari 2009.

Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu didakwa berkata bahawa penyingkiran Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai menteri besar Perak oleh Sultan Azlan Shah boleh dipersoalkan di mahkamah undang-undang .

Karpal memberi hujah pembelaan bahawa apa yang dikatakan adalah pendapat undang-undang dan tidak menjadi ancaman kepada Sultan, yang pernah menjadi Ketua Hakim Negara sebelum itu.

Pasukan pembelaannya juga menyatakan pertuduhan dirangka dengan niat jahat kerana ada orang lain yang membuat kenyataan berunsur hasutan lebih teruk tetapi tiada tindakan diambil.

“Karpal tidak mempersoalkan hak Raja untuk melantik seorang menteri besar, tetapi hujahnya bahawa kuasa tersebut hanya boleh dilaksanakan apabila ada kekosongan,” kata Gobind semasa hujah penggulungan di akhir kes pembelaan bulan lepas.

“Undang-undang membenarkan Raja-Raja didakwa dan ia adalah sebab mengapa Mahkamah Khas ditubuhkan pada 1993,” kata Gobind.

Timbalan Pendakwa Raya Noorin Badaruddin berkata, Karpal mengucapkan kata-kata berunsur hasutan dan niatnya adalah tidak relevan bagi pihak pendakwaan untuk membuktikannya.

“Beliau mempersoalkan hak Sultan mengikut perlembagaan,” katanya sambil menambah pernyataan itu dibuat di tengah-tengah ketegangan krisis politik itu.

Beliau berkata, kata-kata peguam itu mempunyai kecenderungan menimbulkan kebencian terhadap Raja.

Azman sebelum ini membebaskan Karpal tanpa memanggilnya membela diri pada Jun 2010.

Pada Januari 2012, Mahkamah Rayuan mengarahkan Karpal membela diri selepas rayuan pendakwa raya dibenarkan. – 21 Februari, 2014


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s