Sokongan Melayu kepada DAP meningkat, PKR, PAS menurun : Dr Dzul (TMI)

OLEH MOHD FARHAN DARWIS (TMI)
November 24, 2013
Latest Update: November 24, 2013 10:30 pm

PKR menerima penurunan tertinggi sokongan masyarakat Melayu.PKR menerima penurunan tertinggi sokongan masyarakat Melayu.Sokongan masyarakat Melayu kepada DAP ketika Pilihan Raya Umum 2013 (PRU13) meningkat, namun sokongan etnik berkenaan terhadap rakan komponen Pakatan Rakyat (PR) yang lain mengalami penurunan, kata Dr Dzulkefly Ahmad.

Ahli Jawatankuasa Kerja (AJK) PAS Pusat itu  ketika membentangkan dapatan itu di Muktamar Tahunan PAS ke-59 PAS berkata, PKR menerima penurunan tertinggi sokongan masyarakat Melayu, iaitu sebanyak 7%, dan sokongan Melayu terhadap PAS turut menurun 2%.

DAP bagaimanapun menerima peningkatan sokongan sebanyak 2%.

“Bagaimanapun, sokongan masyarakat Melayu terhadap PAS meningkat di Terengganu dan Johor,” kata bekas ahli Parlimen Kuala Selangor itu di Stadium Malawati, Shah Alam hari ini.

Justeru, PAS jelasnya perlu memberikan penekanan terhadap meningkatkan sokongan kumpulan anak muda daripada komuniti majoriti di negara ini kerana mereka akan menjadi penentu dalam PRU14.

Perwakilan PAS dari Kedah, Mohd Nasir Zakaria turut membangkitkan perkara sama dalam perbahasan ucapan dasar Presiden dan menegaskan perkara itu berlaku disebabkan PAS gagal dilihat membela institusi raja, tidak membela rakyat dan tiada tokoh masyarakat.

Berbanding Umno jelasnya yang memiliki lima ciri berkenaan berbanding PAS yang dilihat mempunyai integriti dan Islam sahaja.

Malah, beliau turut memberi ingatan, sekiranya perkara itu, dan masalah dalaman parti tidak diselesaikan, prestasi PAS akan lebih teruk dalam PRU14. – 24 November, 2013.

Also read:

Dzul: PAS and PKR losing Malay votes (MKini)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s