Kenyataan Rasmi Presiden PAS: Kenaikan harga minyak/diesel.

Tuan Guru DS Abdul Hadi Awang, 04 Sep 2013

Parti Islam SeMalaysia (PAS) melihat bahawa kenaikan harga minyak yang bermula pada hari ini 3 September 2013 adalah siri pemberian hadiah kerajaan Barisan Nasional (BN) kepada rakyat kerana mengundi BN. Rakyat telah dinafikan hak demokrasi yang sebenar melalui penipuan dan penyelewengan proses pilihanraya, sehingga hak untuk beramal dan mengamalkan logik dalam demokrasi tertutup. Hasil penyelewengan inilah maka rakyat ditipu untuk menolak tawaran PR yang jauh lebih berkebajikan, termasuk menurunkan harga minyak.

Kenaikan terbaru harga minyak ini adalah sesuatu yang pelik. Ini kerana hasil penelitian PAS, tidak berlaku trend kenaikan harga minyak mentah sejak 2 tahun lalu. Malah kuota pengeluaran Pertubuhan Negera Pengeluar Minyak (OPEC) tidak menunjukkan perubahan. OPEC mengekalkan kuota pengeluaran pada 30 juta tong sehari dan trend ini kekal sejak 2 tahun lalu. Ini ditambah dengan pengeluaran Shale Oil yang semakin meningkat dari Amerika Syarikat yang kini mengeluarkan 7 juta tong sehari dari simpanan Shale Oil. Kadar pengeluaran ini dilaporkan akan terus  meningkat ke 9 juta tong sehari dalam tempoh terdekat. Sebagai pengimpot dan pengguna minyak terbesar dunia, sudah pasti ini akan menstabilkan lagi pasaran minyak dunia lantas harga minyak pasti lebih mapan. Berdasarkan fakta ini, tidak logik Malaysia menaikan harga minyak kerana tidak wujud suasana tekanan pasaran.

Sebenarnya tindakan kerajaan BN ini didorong antara lainnya  adalah untuk menampung pembelanjaan kerajaan yang semakin meruncing akibat pembaziran PRU13 dan beban hutang kerajaan yang semakin parah. Ini disahkan oleh tindakan penarafan menurun terkini Fitch Rating terhadap kadar hutang negara.

Jelaslah kerajaan BN bertindak dengan meletakkan kebajikan dan kepentingan rakyat di tempat yang paling bawah. Rakyat seharusnya mengambil pengajaran dari apa yang berlaku dan melihat jauh apakah nasib negara sekiranya terus berada di bawah pemerintahan korup BN. PAS akan bertindak dengan membincangkan dengan segera apakah yang boleh dilakukan dalam masa terdekat ini dalam usaha mengurangkan beban hidup rakyat yang amat terkesan dari kenaikan harga minyak ini.

Presiden PAS


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s