Se Ene Se Ene : 16-16 Mampukah menjadi realiti?

Hari ini adalah sidang akhbar yang terakhir dalam tempoh kempen pilihanraya kecil Kuala Besut. Jutaan terima kasih diucapkan kepada rakan-rakan media cetak dan alternatif yang telah memberikan liputan yang seimbang tentang perkembangan gerak kempen kami dalam tempoh 12 hari ini. Ini adalah perkembangan yang baik terutamanya kempen yang berjalan dalam bulan Ramadhan ini. Namun kami masih lagi kecewa dengan sikap dan laporan oleh media elektronik; iaitu radio dan televisyen kerana masih mengamalkan diskriminasi politik yang usang.

Kami memulakan kempen PRK N.01 Kuala Besut ini sebagai “underdog” dan menyedari tentang penggunaan seluruh jentera kerajaan yang bertumpu ke daerah ini. Kempen kami bermula dengan defisit undi 2,343 dan dalam kempen kami merasakan dapat terus merapatkan jurang. Keyakinan kami adalah daripada dua faktor besar iaitu calon dan jentera kami. Berdasarkan kajian kami, ternyata calon kami mempunyai kelebihan atau “advantage” kerana dikenali hampir 70% daripada pengundi Kuala Besut. Dengan berkat ramadhan dan kesungguhan calon dan jentera tidak mustahil kemenangan mampu berpihak kepada kami.

Kesemua isu-isu yang kami bangkitkan dalam tempoh kempen ini ternyata sangat menekan pihak lawan kami. Ini terbukti dengan besarnya peruntukan yang mereka terpaksa berikan dalam tempoh kempen ini. Setiap isu menunjukkan kelemahan pentadbiran kerajaan Barisan Nasional dan bagaimana rakyat di Kuala Besut khususnya dan Parlimen Besut amnya berbanding dengan kawasan selatan Terengganu lainnya telah dipinggirkan selama ini.

Jumlah besar yang telah kami hitung hingga ke saat ini adalah menjangkau RM 476.19 Juta. Dengan jumlah pengundi sebanyak 17,683 kami isytiharkan setiap nilai kertas undi N.01 Kuala Besut adalah mencecah RM 27,000. Ini meletakkan PRK N.01 Kuala Besut dalam sidang parlimen ke 13 ini adalah antara tertinggi dalam sejarah.

Bagi memastikan segala janji manis yang dibuat oleh pimpinan UMNO dan Barisan Nasional ini maka, PAS dan Pakatan Rakyat sangat mengharapkan pengundi dan rakyat Kuala Besut merealisasikan cita-cita agenda 16:16. Hanya 16:16 akan dapat menamatkan urustadbir kerajaan negeri yang tempang serta gagal meletakkan keutamaanya untuk membela rakyat di negeri ini khasnya di Kuala Besut. Kami merumuskan kembali tujuh (7) agenda 16:16 yang telah war-warkan sebelum ini seperti yang tertera dalam edaran buletin terakhir yang diberikan.

Kami meyakini bahawa agenda “Se Ene Se Ene” atau ‘satu-enam satu-enam’ akan membawa tuah dan peluang bagi kesemua ADUN-ADUN kami melunaskan tanggungjawab semak dan imbang dalam Dewan Undangan Negeri Terengganu bagi memperjuangkan kepentingan rakyat negeri Terengganu.

Semoga Ramadhan al-Mubarak membawa rahmat dan berkat kepada perjuangan kita dalam PRK N.01 Kuala Besut ini. Sekian, Terima kasih.

Dr. Dzulkefly Ahmad

Ahli Jawatankuasa Induk PRK N.01 Kuala Besut merangkap Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS Pusat

23 Julai 2013


2 thoughts on “Se Ene Se Ene : 16-16 Mampukah menjadi realiti?

  1. Salam, ambo rasa bera’ nok `so nae so nae’ pasa peteh RM 500mil dae sila’ calo.. Che Long lawe denge enjenir mana leh! Nok tsunami good luck raso nya! Terserah pada Allah.
    You have done the best you can but someone fumbled big time with selection (how could you all in this day and age) – we need loads of Muslim intel and invigorating minds. Sorry, don’t get that with SPMs even a self-made man. At least a scholar, Allah’s trusted proponent of Islam, (giling kepalo)
    He shot his mouth too, which UMNO capitalised.
    Selamat menggundi! Semoga berjaya..
    Hambo raso dok laa this time..

  2. PAS sudah melakukan yang terbaik. Tahniah YB. Rezeki belum memihak kepada kita. In shaa Allah, masanya akan tiba kita menang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s