Action against Bank Islam chief economist on the cards?

Harakahdaily, 14 January 2013

 

Jan 14: A prediction about the outcome of the next general election has landed Bank Islam Malaysia’s chief economist in trouble, with a possible disciplinary action on the cards.

On January 11, Singapore’s Straits Times reportedly quoted Bank Islam’s Azrul Azwar Ahmad Tajuddin (pic) as telling a forum in the city-state that Barisan Nasional may win only between 97 and 107 seats in the coming polls, not enough to form the next government.

Presenting his views at the Regional Outlook Forum, Azrul warned that Pakatan Rakyat’s slim win could spell some “instability”, and even said there was a possibility of “economic sabotage” by businesses aligned with BN.
BIMB managing director Zukri Samat immediately wrote a disclaimer to the daily, saying it had nothing to do with Azrul’s views.

“The views expressed by Mr Azrul are entirely his personal view and should not be linked or attributed to Bank Islam whatsoever,” he added.

According to news portal The Malaysian Insider, the BIMB’s management would meet over Azrul’s statement.
Deputy Finance minister Awang Adek Hussin meanwhile criticised Azrul for his views, saying he should not be talking about politics “in view of his influential position in a bank that is based on the Islamic concept in Malaysia”.

Awang also added that he would let BIMB decide on the “type of action” against Azrul.

“True, Azrul Azwar expressed his personal view, but does that show his professionalism?” asked Awang as quoted by UMNO mouthpiece Utusan Malaysia. The right-wing paper has however claimed that Azrul had predicted a “narrow win” for BN.


5 thoughts on “Action against Bank Islam chief economist on the cards?

 1. Hadi Awang dah dimangsakan, Nik Aziz pula cuci tangan dengan memberi sokongan pula kepada geng-geng ulama PAS, sekarang terkontang kantinglah Hadi Awang pertahankan diri, tak disangka-sangka dirinya dah dijadikan mangsa pihak tertentu dalam PAS untuk kepentingan politik golongan tersebut, dirinya dijadikan mangsa untuk menyokong pendirian DAP dan PKR yang membenarkan kalimah Allah digunakan oleh bukan Islam, malahan sebelum ini dia juga disokong oleh Nik Aziz sendiri.

  Bila Nik Aziz lihat geng-geng ulama dah makin marah dengan pendirian rasmi PAS yang dibuat oleh Hadi Awang itu, maka Nik Aziz pun buat konar baring ala Batman hingga terlentang dan terguling-guling atas jalan dengan tidak bersetuju pula dengan persetujuan yang dibuat oleh Hadi Awang dengan PKR dan DAP itu, sekarang Nik Aziz dah bersama geng ulama PAS, dia dah cuci tangan sebab dia ada tandatangan keputusan mesyuarat Majlis Syurat Ulama PAS yang menentang penggunakan kalimah Allah oleh bukan Islam.

  Nasib mu terkena dengan geng sendiri Hadi Awang, geng mu bukan setakat tikam belakang mu, tapi mereka dah baling batu bata, selipar, tunggul kayu, malahan mungkin sampai simbah asid kepada mu Hadi, mu dah dimangsakan, dah dipergunakan untuk kepentingan golongan tertentu, itulah berpolitik lagi secara keterlaluan, akhirnya terpelanting ke muka sendiri, sekarang mu terkontang kanting sendirianlah, nak harapkan puak sekular dalam PAS memang tak boleh diharap, mereka lebih setia dengan PKR dan DAP walaupun berada dalam PAS, sedarlah.

  Sedarlah semua akan mainan politik Pakatan Rakyat ini, mereka sudah keliru, jangan biarkan diri kita dikelirukan oleh golongan politik keterlaluan seperti Pakatan Rakyat ini pula. Selamatkan Malaysia, jauhi Pakatan Rakyat dan sokonglah Barisan Nasional yang telah terbukti lebih 50 tahun telah berjaya membangunkan negara ini menjadi negara contoh di seluruh dunia dengan usaha gigih antara kerajaan dan rakyat serta dengan keizinan Allah jua, sedarlah semua dan insaflah. Sekian, terima kasih.

  Encik Mohamad.
  Nasionalis Melayu

 2. Hadi Awang kena ‘smack down’ dengan geng sendiri pun masih tak sedar-sedarkah? Lihatlah Nik Aziz yang dengan senang-senang saja cuci tangan membiarkan Hadi Awang terkontang kanting sendirian bila Nik Aziz buat konar baring ala Batman dengan memihak kepada geng-geng ulama yang tidak setuju dengan pendirian Hadi Awang sebelum ini.

  Nasib le mu Hadi Awang, kawan sendiri dah ‘smack down’, dah lempar taik sembunyi tangan atas kepala mu sekarang ni. Mungkin Hadi Awang akan jadi mangsa sebagaimana Dr. Hasan Ali dan Nasharuddin Mat Isa sebelum ini, tetapi Dr. Hasan Ali dan Nasharuddin Mat Isa lebih bernasib baik, walaupun diserang bertubi-tubi, tetapi tidak dijadikan kambing hitam sebagaimana yang dialami oleh Hadi Awang ketika ini. Hadi Awang hanya menunggu masa untuk disepak dari kerusi Presiden oleh golongan tertentu, tak pasal-pasal mu Hadi, habis madu sepah dibuang, sudah dipergunakan kemudian ditikam dari belakang, sampai kena baling batu, selipar, najis oleh ahli akar umbi PAS sendiri, sekarang macam mana lagi Hadi Awang nak bertahan? Dia bersendirian ditikam dari belakang oleh kawan-kawan sendiri. Sedarlah dan insaflah. Sekian, terima kasih.

  Encik Mohamad.
  Nasionalis Melayu

 3. Saya ta’nampak di mana berlaku perselisehan antara kenyataan Hadi Awang dan Dewan Syura PAS termasuk Nik Aziz. Kalau diteliti kenyataan semua pihak dalam PAS, semuanya mengatakan bahawa ‘Allah’ boleh digunakan oleh sesiapapun termasuk bukan Islam. Cuma Dewan Syura dan Nik Aziz memperincikannya lagi dengan mengatakan bahawa “Allah’ tidak boleh diterjemahkan ke dalam lain lain bahasa termasuk mengunakan ‘Allah’ sebagai terjemahan kepada God atau Lord di dalam bible atau lain lain kitab. Cuma cara penyampaian Had Awang mungkin kurang jelas, itu sahaja.

  1. PAS nak konar baring semasa tengah Whilly, terbabaslah kalau macam tu, lihat kenyataan rasmi PAS yang diumumkan oleh Hadi Awang bersama Lim Kit Siang dan Anwar semasa Pakatan Rakyat termasuk PAS bersetuju kalimah Allah digunakan oleh bukan Islam, kenyataan adalah seperti berikut:

   “Walau bagaimanapun Islam tidak menghalang penganut agama lain menggunakan kalimah “Allah” dalam amalan mereka, walaupun tidak mencapai maksud asal bahasa al-Quran.”
   Malahan dalam kenyataan rasmi PAS yang terpapar nama Hadi Awang sebagai pemberi perutusan berhubung isu kalimah Allah yang dibenarkan oleh PAS untuk digunakan oleh bukan Islam, sila lihat perkara 4 perutusan tersebut:

   “Walau bagaimanapun Islam tidak menghalang penganut agama lain menggunakan kalimah “Allah” dalam amalan mereka, walaupun tidak mencapai maksud asal bahasa al-Quran.”

   Sekarang lihat pula kenyataan Majlis Syura PAS yang bermesyuarat selepas ahli-ahli PAS sendiri angin seluruh badan marah dengan pendirian rasmi PAS itu, maka dah ubah pula kononnya tak boleh guna kalimah Allah dalam ibadat bukan Islam pula, sebab tak boleh samakan Allah dengan perkara lain pula.

   Apa ini semua, pendirian rasmi PAS adalah sebagaimana ucapan oleh Hadi Awang dengan Lim Kit Siang dan Anwar Ibrahim yang membenarkan kalimah Allah digunakan oleh bukan Islam, apakah pula status keputusan Majlis Syura PAS itu?

   Malahan masa mesyuarat Majlis Syura tersebut apakah Hadi Awang dijemput hadir ke mesyuarat tersebut? Jika tidak dijemput, mengapakah beliau tidak dijemput sedangkan beliau adalah Presiden PAS dan bukannya tukang cuci tandas di pejabat Nik Aziz?

   Jika dijemput dan hadir pula, mengapakah dalam kenyataan keputusan mesyuarat Majlis Syura PAS tersebut hanya Nik Aziz dan Dr. Haron Din saja yang menandatangani kenyataan keputusan mesyuarat Majlis Syura PAS itu? Mengapakah Hadi Awang tidak tandatangan keputusan itu juga kerana beliau adalah Presiden PAS dan bukannya tukang kebun di rumah Nik Aziz?

   Sila jelaskan mengapakah terjadinya hingga sebegini rupa? Janganlah PAS nak pusing sana sini, sedangkan para Rasul, para Nabi, para Anbia, para Solehin, para Tabiin, para Ulama Muktabar seperti 4 imam mazhab dalam Ahli Sunnah Wal Jamaah pun sanggup mengaku jika ada buat sila dan mohon keampunan, malahan dalam mereka tak buat salah pun mereka siang malam memohon ampun dari Allah, siapa pula pimpinan PAS yang begitu keras kepala tidak mahu mengaku salah dan sibuk memutar belitkan semua fakta untuk membuatkan segala kesalahan nampak seperti kebenaran?

   Sedarlah perbuatan tidak mahu mengaku salah dan sibuk memutar belitkan kesalahan untuk dinampakkan sebagai kebenaran adalah perbuatan puak Syiah dan golongan Yahudi. Kerana dalam agama Yahudi mereka berbohong dibolehkan untuk kepentingan puak mereka walapun menindas orang lain. Begitulah juga dengan Syiah melalui konsep Taqiyah, boleh membohong untuk kepentingan diri sendiri dan puak sendiri walaupun perbuatan itu salah dan berdosa sebenarnya.

   PAS mesti menyatakan pendirian yang jelas oleh Hadi Awang sendiri dengan membuat perutusan pendirian rasmi PAS sebab dia adalah Presiden PAS berhubung isu ini dalam Harakah, SuaraTakAdilLangsung dan Roket, biar semua pihak dalam Pakatan Rakyat samada PAS, PKR dan DAP tahu akan pendirian rasmi PAS sekarang ini. Bersikap jujurlah. Sekian, terima kasih.

   Encik Mohamad.
   Nasionalis Melayu

 4. Hadi Awang dalam Sinar Harian hari ini nak cuba konar baring macam Nik Aziz juga dengan menafikan membenarkan kalimah Allah digunakan oleh bukan Islam walaupun tidak mencapai maksud yang sebenarnya, tapi sila lihat ucapan Hadi Awang berkaitan isu ini di sini:

  http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/15774-kalimah-allah-islam-benarkan-tapi-jangan-salah-guna

  Sila lihat perkara nombor 4. ” Walau bagaimanapun Islam tidak menghalang penganut agama lain menggunakan kalimah “Allah” dalam amalan mereka, walaupun tidak mencapai maksud asal bahasa al-Quran.”

  Apakah yang dimaksudkan oleh Hadi Awang bahawa bukan Islam boleh guna kalimah Allah dalam ibadat mereka walaupun tidak mencapai maksud sebenar dalam bahasa asal Al-Quran? Dalam keputusan Majlis Syura kata tak boleh guna kalimah Allah oleh bukan Islam dalam ibadat bukan Islam, Hadi pula kata boleh, lepas tu mereka nak konar baring semasa tengah Whilly, terbabas berlanggar sesama mereka dan terlentang atas jalan sambil terguling-guling di atas jalan. Geng Ulama PAS dan Hadi kena perjelaskan perkara 4 yang dinyatakan oleh Hadi Awang dalam Harakah itu.

  Nak konar baring apa lagi Hadi Awang, kenyataan Hadi Awang itu jelas bercanggah dengan pendirian Majlis Syura PAS yang baru bersidang dan dipengerusikan oleh Nik Aziz, malahan Hadi Awang ada dijemputkah ke mesyuarat berkenaan?

  Sekarang Nik Aziz dah konar baring, dia siap tikam Hadi Awang dari belakang lagi, bukan itu saja, Hadi Awang telah ditendang ke dalam perigi buta, terkontang-kontang kantinglah Hadi Awang sendirian diasak dari berbagai sudut oleh ahli-ahli PAS tanpa dipedulikan oleh pimpinan PAS yang lain, kerana yang terhegeh-hegeh sokong penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam adalah Hadi Awang, sebab Hadi Awang yang buat kenyataan itu dengan Lim Kit Siang dan Anwar, pimpinan PAS yang lain tak mahu terjejas kedudukan mereka dalam parti, malahan Nik Aziz dah cuci tangan dan boleh berehat dengan geng-geng ulama kerana dah ada ketetapan baru yang berbeza dengan pendirian PAS yang dinyatakan oleh Hadi Awang sebelum ini.

  Hadi Awang telah dipergunakan dan diperalatkan untuk kepentingan golongan tertentu dalam PAS dalam isu ini, bila jadi masalah, dia yang dijadikan karung tinju untuk kena lanyak oleh ahli-ahli PAS akar umbi, ibarat habis madu sepah dibuang. Sedarlah semua. Sekian, terima kasih.

  Encik Mohamad.
  Nasionalis Melayu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s