Kajian: Peniaga Cina tidak puas hati dengan prospek ekonomi Malaysia

Oleh Clara Chooi (TMI)
Penolong Pengarang Berita August 29, 2012

KUALA LUMPUR,  29 Ogos — Komuniti perniagaan Cina Malaysia tidak bekeyakinan dengan matlamat kerajaan untuk keluarkan Malaysia dari perangkap pendapatan sederhana, dengan 72.9 peratus mengatakan mereka tidak berpuas hati dengan keadaan ekonomi negara menjelang pilihan raya yang umum (PRU) ke-13, menurut satu kaji selidik yang dilakukan di seluruh negara.

Banyak PKS dan IKS (perusahaan kecil sederhana dan industri kecil sederhana) juga tidak mendapat manfaat daripada inisiatif pentadbiran Najib, membawa kepada pandangan pesimis mereka mengenai prospek ekonomi negara bagi tahun hadapan, mengikut kaji selidik yang dilakukan oleh Malaysia Associated Chinese Chambers of Commerce and Industry (ACCCIM).

78.6 peratus percaya Malaysia tidak akan berjaya dengan matlamatnya untuk keluar dari dilema pendapatan sederhana manakala baki 21.4 paratus yakin dengan kejayaannya.

“Keputusan tidak meyakinkan secara menyeluruh,” menurut kajian tersebut.

Menurut laporan kajian tersebut yang mendapatkan maklumbalas dari peniaga Cina tempatan tentang situasi ekonomi separuh masa pertama 2012.

Faktor utama yang menjejaskan persembahan perniagaan dalam tempoh ini termasuk peningkatan dengan kos operasi dan harga bahan mentah, dasar-dasar kerajaan seperti pelaksanaan gaji minimum, kekurangan tenaga kerja, dan persaingan domestik.

Walaupun kaji selidik itu mendapati bahawa majoriti responden atau 48 peratus daripada mereka melihat ekonomi Malaysia agak stabil pada separuh pertama tahun 2012, ini adalah penurunan ketara daripada peratus 56 peratus yang berkata ianya sama bagi separuh kedua 2011.

Menurut laporan kaji selidik itu yang mendapatkan maklum balas daripada perniaga Cina tempatan mengenai keadaan ekonomi bagi separuh pertama tahun 2012, mendedahkan bahawa faktor utama yang menjejaskan persembahan perniagaan dalam tempoh ini termasuk peningkatan dalam kos harga dan operasi bahan mentah, dasar-dasar kerajaan seperti pelaksanaan gaji minimum, kekurangan dalam tenaga kerja dan persaingan domestik.

“Banyak perniagaan telah menjadi kurang optimis, ditambah pula pesanan baru dan pengeluaran berkurangan kesan daripada permintaan global yang lemah manakala usaha oleh kerajaan di peringkat makro mungkin belum dirasai mereka.

“Mereka sedang dihimpit oleh kenaikan kos menjalankan perniagaan,” kata Datuk Lim Kok Cheong dari ACCCIM dalam sidang akhbar hari ini.


6 thoughts on “Kajian: Peniaga Cina tidak puas hati dengan prospek ekonomi Malaysia

 1. Kerajaan Barisan Nasional sibuk menjayakan ekonomi negara demi kesejahteraan rakyat, Penipu Rakyat pula sibuk berdemontrasi liar, membuat kekacauan, membuat huru hara, menghasut di sana sini untuk memburukkan keadaan, apa ini semua? Jangan sibuk mengkritik kerajaan, kerana kerajaan Barisan Nasional telah banyak berusaha untuk kepentingan negara dan rakyat, lihatlah usaha-usaha kerajaan seperti Kedai Rakyat 1Malaysia, Bantuan Rakyat 1Malaysia, Klinik Rakyat 1Malaysia, berbagai bantuan untuk kemajuan masyarakat seperti bantuan kepada petani, penternak, nelayan, pemandu teksi, belia, orang susah, orang kampung, orang bandar seperti bantuan dalam bidang perniagaan, latihan kemahiran, pendidikan, kesihatan, dan macam-macam lagi, itu adalah usaha gigih kerajaan untuk memajukan negara dan rakyat.

  Tapi lihatlah, apa usaha Penipu Rakyat? Mereka sibuk memburukkan keadaan untuk menyebabkan huru hara supaya mereka boleh mengambil kesempatan, sebab itulah mereka anjurkan perhimpunan yang akhirnya menjadi perhimpunan liar supaya negara jadi huru hara, maka mereka akan hasut rakyat bersikap ganas supaya mereka dapat merampas kuasa. Penipu Rakyat nak membangunkan negara pun tak reti, di Kelantan, nak buat lebuh raya pun mintak sedekah ke hulu ke hilir, bantuan dari kerajaan pusat Barisan Nasional sebanyak RM 600 juta untuk membaiki bekalan air pun entah ke mana lesapnya selepas diuruskan oleh PAS.

  Di Penang pula sibuk merobohkan kedai-kedai peniaga kecil terutama milik bumiputera dan india, sedangkan pusat hiburan tak berlesen dan pusat maksiat dibiarkan berleluasa, ini jenis pelingkup sajalah.

  Di Selangor pula kononnya tak keluarkan lesen pusat hiburan yang baru, tapi beribu-ribu pusat hiburan tak berlesen dan pusat maksiat dibiarkan beroperasi sewenang-wenangnya, sebab apa pula? Malahan sibuk menyalahkan kerajaan Barisan Nasional pula atas kegagalan Penipu Rakyat di Selangor, inilah saya cakap Penipu Rakyat ni bangang, korang dah jadi kerajaan di Selangor tapi korang tak tau buat kerja, sibuk menyalahkan orang, Penipu Rakyat memang bangang tak reti buat kerja.

  Di Kedah pula, kegagalan PAS menguruskan Kolej Universiti Insaniah yang dimiliki oleh kerajaan negari Kedah dan dikuasai oleh PAS gagal untuk menyediakan pendidikan percuma yang dicanangkan oleh mereka sebelum ini, bukan sahaja menaikkan yuran pengajian, malahan lebih zalim dari itu, PAS sanggup mengainaya pensyarah dan kakitangan kolej universiti itu dengan memotong gaji para pensyarah dan kakitangan untuk menampung operasi kolej universiti itu walaupun ini adalah disebabkan oleh kegagalan PAS yang tak reti mentadbir, tak pasal-pasal pensyarah dan kakitangan Kolej Universiti Insaniah jadi mangsa.

  Jelas Penipu Rakyat memang gagal, banyak lagi kegagalan mereka, tapi setakat inilah dahulu kerana ruang pun tak cukup nak tulis semuanya. Jelas Penipu Rakyat memang gagal dan mereka jenis tak tahu malu menyalahkan orang lain atas kegagalan mereka sendiri, Penipu Rakyat termasuk PAS ini ibarat mereka berak di tengah jalan, kemudian mereka tuduh orang lain pula. Inilah sikap komunis yang diamalkan oleh Penipu Rakyat, sedarlah rakyat sekalian, Penipu Rakyat adalah komunis yang sangat berbahaya, jauhilah mereka demi agama, bangsa dan tanah air.

  PAS anjing suruhan DAP!

  PAS dah tolak hudud dan negara Islam, tak percaya pi tanya Hadi Awang kerana dia sendiri dah tandatangan Kenyataan Bersama Penipu Rakyat bersama Lim Kit Siang dan Anwar untuk buang hudud dan negara Islam dari agenda Penipu Rakyat yang juga dianggotai oleh PAS juga.

  Penipu Rakya komunis!

  Penipu Rakyat perosak masyarakat!

  Penipu Rakyat perguna rakyat demi kepentingan politik buruk mereka!

  Penipu Rakyat kaki kelentong dan dasar penipu! Lihatlah menifesto PRU 12 mereka, lain dijanji, tapi lain yang dibuat, berbagai penindasan dan kezaliman dibuat oleh Penipu Rakyat!

  PRU 13 undilah Barisan Nasional demi agama, bangsa dan tanah air. Selamatkan Malaysia, undilah Barisan Nasional demi agama, bangsa dan tanah air.

 2. Cik Yong, siapa yang gila sebenarnya? Saya atau kamu sebenarnya yang gila hinggakan kejahatan, kezaliman, dan perlakuan keji yang dibuat oleh Penipu Rakyat pun kamu menyokong tak tentu arah? Sangat jelas bahawa Penipu Rakyat memang tidak bertanggungjawab, malahan mereka memangnya jenis komunis yang merosakkan masyarakat dan merosakkan negara ini melalui kegiatan keji mereka. Cara politik memang jenis komunis iaitu membuat hasutan supaya rakyat bertindak dengan emosi hingga mencetuskan huru hara, kemudian Penipu Rakyat akan mengambil kesempatan untuk memburukkan kerajaan supaya lebih ramai rakyat terpedaya dan menyertai politik keji lagi kotor Penipu Rakyat ini.

  Saya ingin bertanyalah, apakah sumbangan Penipu Rakyat untuk kemajuan ekonomi negara ini? Kamu semua sibuk berdemontrasi liar, menghasut orang ramai berbuat keji, membuat ceramah maki hamun dan fitnah di sana sini, itu membantu membangunkan ekonomi negara ke? Malahan korang turut mensabotaj ekonomi negara melalui demontrasi liar dan hasutan kamu semua apabila imej negara menjadi buruk dan ini boleh menjejaskan ekonomi negara di peringkat antarabangsa hingga boleh menjejaskan eksport negara, walaupun sekarang ini masih belum serius lagi ancaman terhadap eksport negara, tetapi kalau dengan gelagat buruk Penipu Rakyat ini, tidak mustahil eksport negara akan terjejas akibat politik demontrasi liar dan politik menghasut Penipu Rakyat ini. Malahan pelabur asing juga akan takut untuk melabur di negara ini hinggakan peluang untuk rakyat tempatan juga terjejas dalam bidang perniagaan huluan dan hiliran serta peluang pekerjaan juga akan menyusut jika pelabur asing lari ke negara lain akibat ketidakstabilan negara ini akibat demontrasi di sana sini oleh Penipu Rakyat ini. Malahan pimpinan Penipu Rakyat juga memburukkan negara sendiri di luar negara, malahan produk negara juga diburukkan sebagaimana Anwar Ibrahim memburukkan batik Malaysia semasa beliau melawat ke Indonesia sebelum ini. Ini adalah suatu yang keji hingga sanggup memburukkan produk negara sendiri, ramai pengusaha batik negara ini menjadi mangsa hasutan Penipu Rakyat ini.

  Inilah sikap yang tidak bertanggungjawab, sikap pengkhianat, sikap buta perut, sikap zalim, kurang ajar, biadap dan tidak berguna yang dibuat oleh Penipu Rakyat dasar komunis ini untuk menguasai negara dengan cara kotor kerana dengan cara demokrasi biasa mereka sukar mendapat tempat, kerana rakyat lebih yakin dengan kerajaan Barisan Nasional yang selama ini mempunyai rekod baik dalam pentadbiran negara ini hingga berbagai kemajuan dapat dinikmati oleh rakyat. Penipu Rakyat pula tak tahu nak menguruskan negeri mereka pun, hinggakan nak buat lebuh raya pun mintak sedekah ke hulu ke hilir, tak cukup dengan itu, bekalan air bersih pun tak dapat uruskan walaupun kerajaan pusat pimpinan Barisan Nasional membantu dengan bantuan kewangan berjumlah RM 600 juta yang entah ke mana lesapnya duit itu selepas di uruskan oleh PAS Kelantan. Malahan di Penang peniaga kecil terutama bumiputera dan India diainaya, tetapi pusat hiburan tak berlesen dan pusat maksiat dibiarkan berleluasa, memang jenis komunis Penipu Rakyat ini, menindas golongan yang lemah dan bersekongkol dengan golongan mungkar. Di Selangor pun sama, bekalan air terawat pun tak dapat uruskan dan biarkan rakyat menderita, kerana dengki dengan usaha kerajaan Barisan Nasional yang hendak bantu rakyat hingga mereka kacau projek loji Langat 2 yang sebenarnya bertujuan untuk menambahkan bekalan air terawat. Malahan kononnya tak keluarkan lesen pusat hiburan yang baru, tapi beribu-ribu pusat hiburan yang tak berlesen dan pusat maksiat dibiarkan berleluasa pula, Penipu Rakyat lebih rela rakyat terputus bekalan air tetapi membiarkan pusat hiburan tak berlesen dan pusat maksiat berleluasa, jelas Penipu Rakyat memang penindas.

 3. Di Kedah, kononnya nak buat Negara Kebajikan, tapi apahal pendidikan percuma yang dicanangkan oleh Penipu Rakyat yang juga dianggotai oleh PAS tidak dibuat, malahan yuran pengajian di KUIN yang dikuasai oleh PAS Kedah dinaikan pula. Malahan lebih zalim dari itu adalah gaji kakitangan dan pensyarah di KUIN telah dipotong selama berbulan-bulan hingga tak tahulah sekarang ini masih dipotong lagi atau tidak kerana hendak biayai operasi KUIN yang gagal diuruskan oleh PAS yang menguruskan dengan begitu buruk hingga kedudukan kewangan KUIN menjunam hingga kakitangan dan pensyarah KUIN dijadikan mangsa kegagalan PAS ini.

  Di Yan pula, sebelum PRU 12 kerajaan Barisan Nasional Kedah ketika itu sedang melaksanakan projek Zon Industri Petroleum Yan atau ZIPY dengan berbagai perancangan yang teliti, kemudian bila PAS berjaya berkuasa di Kedah, ZIPY telah diubah sesuka hati oleh pimpinan PAS jadi Sungai Limah Hydrocarbon Hub atau SULIHH pula kerana hendak hapuskan segala perancangan Barisan Nasional sebelum ini, tetapi lihatlah, hingga kini SULIHH gagalan diuruskan oleh PAS, selama 4 tahun ini, hanya ada papan tanda projek saja, yang lainnya gagal diuruskan oleh PAS yang sememangnya gagal sebab mereka tak reti mentadbir dengan baik, tapi melingkupkan projek yang diusahakan oleh Barisan Nasional sebelum ini dengan gaya pengurusan yang buruk oleh PAS yang tak reti mentadbir itu.

  Jelas bahawa Penipu Rakyat memang gagal untuk menguruskan negeri pun, mereka sibuk berpolitik siang dan malam tetapi urusan pembangunan mereka tak reti buat pun, jenis komunis seperti Penipu Rakyat ini biasalah, sibuk berpolitik saja, lihat puak komunis, mereka suka-suka hati sajalah, hal rakyat mana dipedulikan, sebab itu di Korea Utara yang dikuasai oleh komunis, rakyatnya terainaya hingga ada yang lari ke Korea Selatan yang demokrasi. Negara ini akan hancur kalau corak komunis yang diamalkan oleh Penipu Rakyat iaitu politik hasutan, politik demontrasi liar dan politik ceramah maki hamun, fitnah dan memburukkan kerajaan ini berterusan, para peniaga akan kerugian dan mungkin bankrap apabila negara ini huru hara, banyak perniagaan yang ditutup akan menyebabkan ramai yang akan kehilangan kerja, kerana bagaimana perniagaan hendak dijalanan dan bagaimana operasi kilang, perusahaan hendak dijalankan dalam keadaan demontrasi liar sana sini, hasutan sana sini, pertelingkahan di sana sini hingga negara huru hara?

  Oleh itu, berhati-hatilah rakyat Malaysia sekalian, jauhi puak komunis dasar perosak seperti Penipu Rakyat ini untuk keselamatan kita semua.

  Blah la, PAS anjing suruhan DAP!

  Blah la, PAS dah buang hudud bila Hadi Awang wakili PAS tandantangan Kenyataan Bersama Penipu Rakyat yang menolak hudud dan negara Islam keluar dari Penipu Rakyat yang juga dianggotai oleh PAS sendiri.

  Blah la, Penipu Rakyat komunis!

  PRU 13 undilah Barisan Nasional demi agama, bangsa dan tanah air.

 4. Barisan Nasional = Kedai Rakyat 1Malaysia, pembangunan infrastruktur, pembangunan kemahiran, pembangunan pendidikan = Kerajaan Bertanggungjawab

  Penipu Rakyat = Demontrasi liar, ceramah maki hamun, hasutan, gelagat komunis, pemikiran komunis = Perosak Masyarakat

  PAS = Anjing suruhan DAP

  Penipu Rakyat = Komunis

  PRU 13 undilah Barisan Nasional demi agama, bangsa dan tanah air.

 5. Memang pun peniaga Cina yang bijak menilai. Bukan macam pengampu-pengampu BN yang suka berkeliaran disana sini dan hanya tahu ampu dan bodek sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s