Skip to content

Bagan Pinang – Isa Menang Pertempuran, Siapa yang Bakal Menang Peperangan?

October 13, 2009

Dr Dzulkefly Ahmad.

Benar, Tan Sri Isa Samad menang besar di Bagan Pinang. Semua pihak akur yang Isa memang sukar digugat di Bagan Pinang, bahkan di seluruh kawasan parlimen Telok Kemang, yang beliau adalah Ketua Bahagiannya. Menawan kerusi ini dari Isa, semacam hendak merampas Permatang Pauh dari DS Anwar.

Bukan sahaja pihak lawan, bahkan MB Mohd Hassan dan tidak keterlaluan kalau dikatakan DS Najib, Presiden Umno itu pun tak boleh cabar Isa di situ. Sebab itu hanya dituruti saja kehendak penyokong tegar Isa.

Sebab itu, Umno tidak ada pilihan kecuali untuk meletakkan Isa juga, meskipun disanggah kedua-dua mantan Presiden, Tun dan Timbalannya, Ku Li. Mentelahan, setelah kalah 7-0 dalam p/raya kecil di Semenanjung dan 4-0 di tangan PAS, Umno tekad dan desperat untuk menang, walau dengan apa jua cara pun. Persetankan pengkritik.

Formula mereka mengena. Bahkan mereka untung besar. Pimpinan Umno bersorak dan berkokok sekeliling kampung. Lama mana media akan mainkan belum pasti.

Umno akan berhenti bersorak ketika mereka sedar dari lamunan dodoian bahawa Bagan Pinang, bukan Malaysia. Aduh! Yang menang pun, mengikut ramai pundit politik bukan Umno/BN tetapi Isa Samad!

Justeru pemimpin Umno sedar bahawa Isa tidak boleh dijadikan ikon membaik pulih imej rasuah mereka. Isa juga tidak dapat memenuhi hasrat Najib untuk menjadikan Port Dickson Bandar Tentera Darat. Sebabnya? Orang tempatan lebih mahu menggelarkan PD sebagai Bandar Lalat mengikut satu rencana dalam Kosmo (10 Okt). Sah seperti kempen PR.

Sememang Isa adalah peribadi yang rata-ratanya disenangi banyak pihak. Orangnya mudah bicaranya tidak canggih seperti juga pemikiranya. Namun Umno sendiri tahu bahawa Isa bukanlah tokoh yang hendak di’ikonisekan’ Umno. Isa adalah sebaliknya dari cita-cita pembaharuan mereka. 22 tahun menjadi MB bukan masa yang singkat. Tapi Isa gagal menjadi mercu-tanda atau lambang kemegahan Umno.

Tidak banyak yang mampu dibariskan Umno bagi memperagakan pencapaiannya. Sebaliknya setiap hari kempen menyaksikan jentera penerangan PAS/PR menyenaraikan kepincangan, ketimpangan dan ketidaksudahan kerja tangan Isa.  Masih banyak yang berbaki yang tidak sempat didedahkan kempen Pakatan.

Samada kegagalan itu akibat rasuah, kronisme atau pendeknya ketidakcekapan kepemimpinannya atau ’Plain Incompetency’ dalam bahasa inggerisnya, dengan izin, pengundi Bagan Pinang tidak peduli samasekali.

Nah, sekarang Najib berdepan dengan dilema besar. Umno dikatakan akan kembali releven kerana kemenangan Isa Samad. Semacam mendapat talian hayat dengan Isa. Umno yang mengambil tindakan disiplin menghukum Isa kerana politik wang atau rasuah, kini terpaksa bersandarkan Isa untuk membenteras imej Rasuah parti Melayu terbesar itu. Ini menyeksa Najib.

Bahkan mungkinkah Najib terpaksa mengintai-ngintai peribadi-peribadi seperti Isa. Mungkin mantan Ketua Menteri Melaka, mantan MB Pahang dll, andainya berlaku pulak pilihanraya kecil lagi di negeri-negeri Umno/BN ini. Apakah golongan dari regim lama ini yang akan diharapkan menghidupkan Umno kembali seperti yang ditunjukkan di Bagan Pinang?

Masih banyak kerusi-kerusi seumpama Bagan Pinang yang Umno masih boleh menaruh harap untuk menang besar di Negeri Sembilan, Melaka atau Johor. Kemudian berkokok kuat-kuat bahawa orang Melayu dan India telah kembali kepangkuan Umno/BN. Najib silap dan partinya pun silap membuat ektrapolasi atau rumusan borong seperti itu untuk seluruh negara. Hati kecil mereka tahu bahawa itu tidak benar.

Kemenangan Umno di Bagan Pinang ialah kedudukan ’status-quo.’ PAS turun sebagai ’underdog’ dan Umno sebagai ’juara menanti’ atau ’incumbent’. Macamlah PAS menang di Bukit Gantang, Penanti dan Manik Urai, atau PKR memenangi kerusi Permatang Pauh. Kelainan hanyalah terdapat pada kerusi Kuala Terengganu yang ditawan oleh PAS dari Umno. Itu boleh berkokok kuat-kuat. Itu lonjakan dan luarbiasa namanya.

Sebaliknya, Najib dan media BN terlalu ghirah untuk meyakinkan bahawa slogan 1-Malaysianya telah diterima rakyat dengan kemenangan Isa. Maka Isa itu 1-Malaysia ke?

Inilah akibat kepemimpinan populis seorang Perdana Menteri yang takut mengambil risiko. Beliau gagal menampilkan orang muda, profesional dan mungkin juga bersih untuk proses penambahbaikan atau ’reengineering’ Umno.

Kini Najib terperangkap dengan kelemahan kepimpinannya sendiri. Umno terlepas peluang di Bagan Pinang untuk memerdekakan ahli, pengundi dan rakyat. Umno mahu terus mencandukan rakyat dengan imbuhan, sogokan dan gula-gula yang mampu ditaja oleh seorang ’taiko’ yang mewah setelah 22 tahun menjadi MB negeri terbanyak itu.

Umno tidak bersedia bermain di pentas ’Politik Baru’ –politik berteraskan pengundi yang dibekalkan maklumat, lantas keberanian memilih sesiapa pun yang mereka tanggap mewakili cita-rasa dan harapan mereka.

Justeru, Najib gagal meyakinkan rakyat seluruhnya bahawa dia komited untuk memerangi rasuah dan politik wang. Mereka tahu bahawa Isa bukan ikon ”pembenteras rasuah” bahkan sebaliknya. Di satu sisi, nampaknya MCA jauh lebih berani membuat tekad perubahan dalam pergolakan dalaman parti itu mutakhir ini. Umno tidak akan berlajar, selagi belum kalah di peringkat Pusat atau Persekutuan.

Apa kurangnya dilema PAS dan Pakatan Rakyat?

Bagan Pinang, penulis ingin tegaskan bukan ukuran terbaik dari banyak sisi. Namun ada petunjuk penting yang perlu diambil iktibar. PAS/Pakatan kalah besar di kerusi ini. Lebih besar dari kekalahan PRUke-11, 2004.

Sememangnya terdapat banyak faktor yang mengekang pencapaian PAS/PR.

Antaranya ialah Undi Pos yang berkenaan pihak keselamatan, Tentera dan Polis. Kekalahan hampir 3000 undi pos bukan satu jumlah yang kecil. Lebih parah lagi ialah

Pengurusan undi pos itu, paling tidaknya mencurigakan dan paling buruk, jelas ada unsur-unsur penipuan.

Terdapat 250 nama dalam daftar pemilih tentera yang masih juga mengundi sebagai pihak awam. Terdapat juga tentera yang sudah bersara yang masih mengundi sebagai undi pos. Selain dari 1200 yang tinggal dalam kawasan kem di DUN Bagan Pinang, selainnya sukar untuk ditentukan samada tentera atau pihak lain yang mengundi seperti zaman zaman awal dulu.

Tegasnya undi pos terus menjadikan persaingan pilihanraya di negara ini masih belum dapat dikatakan di padang yang sama-rata. Daftar Pemilih wajar dan wajib dibersihkan seluruhnya.

Pun begitu, PAS dan parti-parti komponen Pakatan, wajar menjadikan prk Bagan Pinang sebagai satu ’peringatan tegas’ bahawa ’Road-Map’ ke Putrajaya tidak semudah dan seenak yang dituturkan.

Kalau benar-benar Agenda Perubahan Besar PRU ke-13 mahu digapai dan direalisasikan, maka tahap kesiapsagaan dan keserasian bekerja sebagai sebuah Koalisi Politik yang bakal menjadi Kerajaan Pusat, semestinya diperbaikki segera.

Percakaran dan perbalahan di antara pimpinan komponen Pakatan khususnya yang menerajui kerajaan negeri disaran dihentikan segera. Mekanisme mengatasi perbezaan dan pertikaian polisi khususnya yang berunsur ras, kaum dan agama mesti diurus dengan bijak, cermat dan berkesan. Sikap berdolak-dalik atau flip-flop tidak wajar diraikan.

Tindakan disiplin terhadap sesiapa pun pimpinan yang tidak mengikut peraturan-peraturan yang disepakati oleh Muafakat Politik di peringkat Majlis Presiden mesti dikuatkuasakan tanpa diskriminasi.

Wakil-wakil rakyat samada Ahli Parlimen atau Adun yang tidak menunjukkan prestasi baik memberi khidmat kepada rakyat mesti segera ditangani pihak Pakatan. Jangan tunggu musim pilihanraya kecil seperti yang didakwa berlaku di prk N31 Bagan Pinang. Setiap kehilangan sokongan mesti dipertanggungjawabkan kepada Ahli Parlimen dan Adun serta jentera Pakatan setempat. Keseriasan bekerja mesti di pantau pimpinan tertinggi dan ini tidak wajar dikompromi, kalau benar kita punya agenda besar.

Bagan Pinang akan terus menjadi pertikaian dari pelbagai sudut. Umno/BN dan khususnya PAS/Pakatan berdepan dengan pelbagai ”Wake-Up Call” .

Hanya yang mampu belajar dan terus belajar serta berubah ke arah yang lebih baik akan berjaya memimpin negara ini.

Pakatan atau BN kah yang memilikki ciri keunggulan ini?

Advertisements
6 Comments leave one →
 1. October 13, 2009 10:10 am

  Salam to the YB of Kuala Selangor.

  The by-election is over. Let it RIP. The next move is for PAS to clean up its act and help PKR to establish a strong base. DAP is solid on the ground.

  Next is to have a common platform, understanding and unity of action. Foremost is issue of Unity of Command. The buck/bug has to stop somewhere!

  Wassalam

 2. nawi permalink
  October 13, 2009 11:13 am

  YB Dr Zul… hanya satu yang saya pinta.. Pakatan Rakyat perlu membasuh diri… Penyucian diri tidak semudah yang dituturkan..

  Segerakan Pemerintahan Berpusat.. adakah masih ragu lagi.. Polisi mesti jelas dan sudah 1tahun dibazirkan.. apakah akhbar2 pakatan rakyat masih mahu menumpukan kepada isu yang popular dan tidak mahu bersikap think out of the box.. untuk kepentingan umat manusia… berjuanglah untuk rakyat.. bersama rakyat..

  Sang Pencipta Yang Esa sedang memerhati lagak kita..

  • admin permalink
   October 13, 2009 3:04 pm

   Salam Sdr Nawi,

   Proses penambahbaikan mesti berlaku berterusan dan Pakatan mesti bersedia untuk melakukannya. Pencernaan polisi atau policy advocacy PR mesti bermula dan tentunya ia bukan sahaja isu-isu popular tetapi mesti lebih substantif dan berlegar disekitar mensejahterakan kehiudpan rakyat dan kualiti hidup rakyat.

   Isu pembangunan yang mampan dan merakyat ekonomi di segi mempastikan agihan kekayaan negara – ‘wealth redistribution’ berlaku secara baik dan tidak ada rakyat dan kelompok tertentu yang terpinggir dalam arus pembangunan negara seperti yang disaksikan hari ini, termasuk pembangunan wilayah yang tak seimbang.

   TK atas gesaan dan peringatan sdra.

 3. October 13, 2009 12:25 pm

  YB

  Saya adalah seorang penyokong kuat bahawa sistem 2 parti harus berakar-umbi di Malaysia, tetapi saya juga agak realistik tentang bagaimana harus PR menuju ke arah itu. Justeru itu, nasihat saya ialah bahawa PR tidak harus hanya memilih perdebatan yang memihak kepada PR sebagai kebenaran, seperti bahawa Isa orang kuat di BP, dan percaya seratus peratus bahawa PR akan menang peperangan kelak. Disebaliknya, YB seharusnya melihat kepada kelemahan PR sendiri untuk mencari kebenaran.

  • admin permalink
   October 13, 2009 3:53 pm

   Sdr YCL, saya bersetuju dgn sdr. Saya telah kerap menegaskan tentang peripentingnya mewujudkan sistem 2-parti-koalisi dalam amalan demokrasi di negara ini.
   Ini penting bagi menyediakan semak-imbangyg berkesan dan mengangkat keberanian rakyat-pengundi untuk memilih apakah Bn atau Pakatan yg wajar mereka sokong.

   Rakyat akan dapat menafaat yg lebih dan tidak perlu bersifat ‘partisan’. Rakyat hanya partisan kpd ‘Kebenaran’ dan ‘keadilan’ dan tidak menyokong berdasarkan taksub sempit mana-mana parti. Maklumat memerdekakan rakyat dan mereka bersedia utk membuat perubahan ke arah yg lebih baik.

 4. magsetiawangsa permalink
  October 13, 2009 3:57 pm

  YBerusaha Dr Zul,
  A very early wake up call to PR. Don’t take people’s power for granted. Make people love PR, that you are better. Prove it by good governance. Show PR states’ results. Enough of internal bickering, especially made public. Establish the PR stand. Stern action to members who question PR manifesto.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: